2012. március 23.

Akárhányszor elgondolkodom azon, mi a valóság, vagy az igazság, mindannyiszor rá kell jönnöm, hogy abszolút értéke egyiknek sincs. Minden viszonyított, és minden igaz, bizonyos szempontból megvilágítva. Mindent meg lehet ideologizálni, és ha valaki elég nyitott, képes meglátni, hogy sok esetben az egymásnak ellentmondó észérvek ugyanakkora súllyal és realitással vannak jelen. Tulajdonképpen az eredmény szubjektív. Nem olyan, mint egy matematikai képlet, amit bár többféle módon meg lehet oldani, az eredmény egy. - Bár nem vagyok matekzseni, de az is lehet, hogy az eredmény mégis változik, ha azt más rendszerben kezeljük.
Mindenki máshova helyezi az abszolút értéket, és abból a pontból kiindulva kezeli az életét, és nézi a dolgait. Talán ez lenne a szabad akarat, nem pedig a döntés lehetősége?
Mitől függ, hogy egy jellem honnét indul, hogy az általa generált és befogadott érzések, tapasztalatok milyen irányba mozdítják, és ő maga azt hogyan értékeli? Genetika? Neveltetés? Tanult dolgok? Nyilván mindez közrejátszik. Mi biztosítja a lehetőséget ahhoz, hogy az emberi elme ilyen széles skálán mozogjon? És tulajdonképpen a természetnek mi a célja azzal, hogy lehetőségünk van erre? Továbbá, ha már lehetőségünk van rá, miért nem használjuk ki?

Ez az egész eszmefuttatás egy kis időre mintha kinyitott volna előttem egy ajtót, ami mögött valami olyasmi van, amit eddig nem ismertem, nem láttam. Szeretném szélesebbre tárni és belépni.

2012. március 19.

Annyi mindent szeretnék...
Szeretnék közös fényképeket, szeretnék közös élményeket. Szeretnék büszkén állni vele, mellette mások előtt, elmondani, hogy összetartozunk.

Mintha az üres tenyeremmel dicsekednék, mintha egy üres vödröt cipelnék úgy, hogy azt hiszem tele van.
Mégis kellenek az illúziók, azok nélkül minden szürke és sivár.

Legtöbbször arra az állapotra vágyom, amiben ha benne lennék visszavágynék oda, ahonnét kiindultam. Nem tudom mi a megoldás. Saját farkába harapó kígyó. Ráadásul tavaszodik.

Félek... olyasmibe tenyereltem, ami elég kellemetlen.

A halak egymás ellen fordultak, marcangolják egymást.

2012. március 12.


Bármennyire is próbálom tagadni és bármennyire is próbálok küzdeni a gyengébbik, szenzitív énem ellen, néha kirobban belőlem. Mindennél jobban vágyok egy érzésre, és vágyom viszonozni is azt.
Mit jelent kelleni valakinek?
Milyen lehet, ha valaki még a halálod után is vörös rózsát tesz a sírodra, mert annyira szeret?

2012. március 9.

Ismét itt bújkál a bőröm alatt. Azt hiszi nem veszem észre. Sunyin kifelé kacsingat, megbújik, beágyazódik a sejtjeimbe. Nem tör a felszínre, mert tudja hogy úgy veszítene. Ehelyett alattomosan, láthatatlanul irányít, érzéseket generál, amik fölöslegesek, tévképzeteket ad, suttog a fülembe. Illúziókat rombol, fájdalmat okoz. Úgy látszik nem pörgettem eléggé az agyamat, ismét bekattant az üresjárat, füstöl és börrög. Mi kell ahhoz, hogy eltűnjön?
Tudom ám a választ ... de kevés vagyok egymagam hozzá.

Néha megunok embereket. Nem ők tehetnek róla. Van egy pont, amit ha elérek náluk, akkor onnéttól kezdve mintha elvesznének az értékeik. Vagy mintha sosem lettek volna, és csak én képzeltem volna beléjük. Nem tudom melyik igaz. De unalmassá válnak. Unalmasak a szokásaik, a cselekedeteik, azok a dolgok, amiket szeretnek, unalmassá válik a gondolkodásuk és az értékrendjük. Mint amikor sötétben a szemed sarkából látsz egy kis világosságot, de ha odanézel, akkor nem látod. Vagy mint amikor sötétben próbálsz belenézni egy másik ember szemébe. Csak akkor látod, ha konkrétan nem azt nézed.

Valami őrület kell, hogy kiragadjon ebből az unalomból. Valami új, mindent megrázó, földig romboló, veszélyes történés. Egy újabb adag adrenalin, vagy egy újabb megfejtendő ember, személyiség. A hátterében biztos ott motoszkál egyfajta remény is; igen, szeretném megcáfolni magamat; igen, be akarom ismerni, hogy tévedtem; igen, mindaz, amit eddig hittem, gondoltam és tapasztaltam csak korcs megfigyelések eredménye.
És legfőképp: igen, boldog vagyok ... és van olyan, akit boldoggá tudok tenni a létezésemmel.

... vagy mindez csak illúzió ...

2012. március 8.

Reggel egy tehervonat száguldott el előttem, talán szénnel volt megrakodva. Közel álltam, éreztem a menetszelet, néztem a vagonok oldalán az ajtókat.
Noha sok esetben érzéketlen vagyok és semmi empátia nincs bennem, megcsapott az az érzés, hogy milyen lehetett vajon egy ilyen vagonban várni a végzetet, több tíz-száz másik emberrel hering módjára összezsúfolva.
Nem érdekel a holokauszt, nem foglalok állást. Nem sajnálkozok és nem is szentségelek. Nem izgat maga az esemény. De valami megfogott. Volt abban a vonatban valami átszellemült, valami múltat idéző, valami egészen személyes. Beleborzongtam, éreztem ahogy a gerincem mentén végigfut a hideg.

Mostanában furcsa mélységeket élek meg. Mindkét halacska szabadjára van engedve, kedvükre teszik a dolgukat. Két életem van, de mégsincs egy sem, egyikben sem vagyok teljes önmagam. Próbálom az érzelmeket háttérbe szorítani, és pörgetni az agyam, vagy kíméletlenül dolgoztatni a testem; visszaadni mindazt, amit kapok. Sokat kapok, hálás vagyok érte. Egyszerre tölt el örömmel és fájdalommal. Talán nem is tudok örülni valaminek úgy, hogy az közben ne fájjon. Micsoda szentimentális faszság!
Mindeközben tavaszodik, a felpezsdülő hormonok is teszik a dolgukat. Tegnap megnyomtam volna ismét a STOP gombot.

Lassan egy éve...


2012. március 1.

- Szia, Te ki vagy?
- Én Te vagyok.
- Biztos vagy ebben?
- Teljes mértékig.
- Akkor Én ki vagyok?
- Te is Én vagyok.
- És hogy kerültünk ide?
- Te akartad.
- Akkor amit én akarok azt Te is akarod?
- Nem.
- Akkor miért?
- Mert most erre van szükség.
- Mihez?
- A kiegyenlítődéshez.
- Nem értem.
- Nos, az nem feltétlenül baj, csak hagyd, hogy megtörténjen.
- És jó lesz ez így?
- Mi számít jónak?
- Ami boldoggá tesz.
- Akkor minden bizonnyal.
- És mikor leszek boldog?
- Amikor hagyod végre hogy észrevedd, hogy azok vagyunk.
- De nem érzem.
- Mert tagadod.
- Ugyan, hogy tagadnám, amikor ez minden vágyam?
- Talán mert nem tudsz mit kezdeni vele.
- Ez hülyeség.
- Az, de élvezed, különben nem csinálnád.
- Fel akarok ébredni.
- Akkor tedd.
- Ha felébredek eltűnsz végre?
- Itt sem vagyok.
- De válaszolsz a kérdéseimre.
- Valakitől válaszokat vársz, hát tessék, megkapod. Látod? Ez sem jó neked.
- De, jó, csak furcsa. Ha meg tudom válaszolni a kérdéseimet miért teszem fel őket?
- Mert mástól akarsz megerősítést kapni.
- Ennek semmi értelme.
- Valóban. Csak hagyd, hogy történjen. Elvégre mit veszíthetsz?
- A józan eszemet.
- Ez valami vicc ugye? Hisz azt már rég kidobtad.
- Hol van az a doboz?
- Itt, alattunk. Benne ülünk.
- Ki akarok jutni!
- Bármikor kimehetsz, ez Te is tudod. Te akartál bejönni. Én pedig szívesen látlak.
- Máskor is jövök majd.
- Persze.
...Persze hajnal van megint
Az idő ránk legyint
Alvó tested mellett áll a tegnapi én...