2016. augusztus 14.

Lumbalpunctio 

Egy hét alatt amíg csak feküdni tudtam elég sok oldalt végigböngésztem telefonon a lumbalpunctioról, avagy az agyvíz vételről melyet gerinccsapolással nyernek. Leginkább arra kerestem a választ, hogy mi ez, miért fáj az ember feje tőle és legfőképp, hogy meddig tart. Rengeteg ostoba véleményt olvastam, egy csomó panaszáradatot, a hozzá nem értés jegyében orvos szidást és egyebeket, tényeket viszont keveset.
Ezért gondoltam arra, hogy megpróbálom itt összefoglalni mindazt, amit tapasztaltam, amit olvastam és tényszerűen leírni.

A lumbalás (más néven lumbalpunctio) Célja agy-gerincvelői folyadék (liquor cerebrospinalis) vétele a gerinccsatornából, általában diagnosztika ritkábban terápiás céllal.A beavatkozási terület megfelelő megtisztítása és fertőtlenítése, valamint és előzetes érzéstelenítése után, az ágyéki gerincszakaszon, általában a hármas és négyes csigolyák között speciális, punkciós tűvel behatolnak a gerinccsatornába, és onnan néhány milliliter folyadékot nyernek. A páciens oldalán, mozdulatlanul fekszik magzati pózban, (térdek a hashoz húzva, fej előrehajtva a mellkashoz), vagy erősen előre hajlott testhelyzetben ül. A vizsgálat közben mindvégig mozdulatlanul kell maradnia. A fecskendőt eltávolítva a tűn keresztül nyerik a mintát. A megfelelő mennyiség levétele után a tűt eltávolítják, és a szúrás során keletkezett sebet ellátják. A beteg nyugalma és feltétlen közreműködése alapvető feltétele a szövődménymentes eljárásnak. A beavatkozást követően 24 órás szigorú fekvést javasolnak, és bőséges folyadék bevitelt, esetleg infúzió adását. A lumbál punkció invazív eljárás, csak megfelelő javallat alapján végezhető el: agyhártyagyulladás, különleges ideggyógyászati betegségek, ideggyógyászati daganatok esetén indokolt a beavatkozás elvégzése. (Forras: wikipedia, hazipatika, pharmasoft, webbeteg)

Ennyi az irodalom, és most az empirikus rész: 

Agyhártyagyulladás gyanúja miatt estem át a lumbáláson, amiről előtte azt sem tudtam micsoda. A legjobban az ijesztett meg, ahogy a neurolgógus arcát néztem, amikor az eljárás indikációjáról illetve következményeiről beszélt. Abból sejtettem, hogy ez nem olyan, mint egy vérvétel.
Egy dologban biztos vagyok: ok nélkül nem csinálják! (bár esetemben nem lett volna ténylegesen szükségszerű, figyelembe kell venni az orvosok felelősségét is, és ez az amit az átlag paraszt beteg nem gondol át, hogy  az orvosok feladata: a lehető legnagyobb arányban kizárni azokat a tényezőket, amik közvetlen életveszélyt okozhatnak - pl egy agyhártyagyulladás)

Felültem az ágyra, térdet felhúzni, fejet ráhajtani, vállat leengedni és a lehető leginkább kidomborítani az a csigolyámat, amit a neurológus az ujjával megnyomott. Ezt követően 3x hűs valamivel lefertőtlenítette a területet, majd jelezte mikor fog szúrni. Gondolom ettől félnek a legtöbben. Aki nekem csinálta nagyon ügyes volt, aprócska szúrást éreztem csak,  még fájdalomnak sem igazán mondanám, inkább csak kellemetlenség volt. Azt nem tudom, hogy ez a fájdalomcsillapító volt-e, vagy már maga a lumbálás, de a végeredmény szempontjából teljesen mindegy. A szúrást követően nagyon gyorsan lezajlott az egész, talán ha 10 mp telt el, majd az orvos utasítására amikor kifújtam a levegőt, eltávolította a tűt, és ellátta a sebet. 
Sajnos nem láttam az agyvizemet a kémcsőben (utólag megnézném, mert jobb esetben az embernek nem sok lehetősége adódik erre), de állítólag víztiszta volt (ami már kismértékben negatív eredményre utal). Úgy olvastam, hogy ha sárgás, esetleg véres, akkor többet vesznek le belőle.
Ezt követően 2 órán keresztül mozdulatlanul kellett feküdnöm (háton). A beavatkozást követően kb fél órával később 2x fél liter infúziót kaptam, ami utólag visszagondolva nagyban hozzásegített az első nap panaszmentességéhez.  Ezt követően - mivel az ellátásom ambulánsan, az SBO-n történt - mivel az eredményeim negatívak lettek, hazamehettem azzal az utasítással, hogy 24 órán keresztül feküdjek, csak pisilni keljek fel max.

Mivel ekkor már este 10 körül volt, 10-12 óra fekvés garantálva volt az alvással. 
Másnap feküdtem, és önmagamhoz képest rengeteget ittam (kb 3 liter), aminek viszont az lett az eredménye, hogy nagyon sokszor kellett felkelni pisilni. Férfiak ezt könnyebben megoldják egy kacsával, viszont a női önérzet nem enged ágytálat használni (na meg nincs is itthon ilyen, merthát ugye minek?!) Jól éreztem magam, leszámítva a szúró fejfájást, ami akkor lépett fel, amikor felkeltem, és azon nyomban elmúlt, amikor visszafeküdtem.
Ez 3 napig így volt, azzal az eltéréssel, hogy a 2. és 3. napon a fejfájás erősödött. Időnként a szúrás környezetében apró csipkelődő érzést vettem észre, olyan zsibbadással pontszerű szúrással keveredő érzet volt, ilyet még nem éreztem, máshoz nem tudom hasonlítani. 
Mivel fekve az ember kevés dolgot tud csinálni, azon kívül, hogy a telefonon keresztül bújja a netet, arra jutottam utólag, hogy ez azért lehetett, mert a gerinc kemény burkán szúrt apró lyukon keresztül szivárog a gerincfolyadék a környező területre, izmokba (erre tényszerű, bizonyító irodalmat nem találtam). 

A fejfájás oka is ebben rejlik. Az agyvíz termelődése és felszívódása folyamatos, egyensúlyban lévő folyamat.  Mintavételt követően a szervezet nagyon okosan a felszívódást csökkenti, a termelődést pedig fokozza, azonban a gerincfolyadék vétellel csökken az agynyomás, és ez okozza a fejfájást. 
Azt tapasztaltam, hogy a fájdalom akkor lép fel ha a fej és a gerinc nincs vizszintesen. Ebből adódóan kiválóan lehet négykézláb kimászni a mosdóba, fejfájás mentesen. :P

Tehát a szervezet termeli a cuccot, azonban amíg a lyukon keresztül szivárog, addig a nyomás továbbra is alacsony. A 4. napon, amikor már kétségbeestem hogy a fejfájás nem szűnik és egy csomó olyan véleményt olvastam, hogy valaki tolószékben érettségizett le a beavatkozás miatt, meg hogy 3 hete folyamatos a fejfájása, akkor találtam meg ezt a magyarázatot, ami megnyugtatott. Ide írom mégegyszer, hátha olyasvalaki olvassa, akinek hasznára válik /egyébként az is megnyugtató volt, hogy másoknak is ugyanilyen vagy hasonló panaszaik vannak, függetlenül attól, hogy mi volt a lumpalpunctio indikációja/

"A tünetek posztpunkciós panaszok, sajnos ezek akkor sem mindig kerülhetőek el, ha a beteg betartja az ágynyugalmat. Ezek a panaszok néhány napig tartanak, azért alakulnak ki, mert a gerinc kemény burkán szúrt apró lyukon még szivárog a gerincvíz az izmokba, és csökken az agynyomás. igyon sokat, Quarelin vagy más koffein tartalmú fájdalomcsillapító segíthet. Háziorvosa egy infuziót is beköthet, ha indokoltnak látja. "(http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/neurologia/131896 - Dr. Kerekes Éva, neurológus, akinek ismeretlenül is köszönöm ezt a 2014-es válaszát)

Szóval ez volt a 4. nap. Megértettem, és ez hozzájárult ahhoz hogy elfogadjam és megnyugodjak. Hiába írnak a legtöbb helyen 2-3 napot. Érdemes kicsit többel számolni, nyilván ez függ attól is hogy a szervezet mennyire gyorsan képes regenerálni önmagát. 
Én az 5. nap reggelén ébredtem először úgy, hogy nincs fejfájásom, és amikor felkeltem, akkor is csak minimális volt. Végre nem az ágyban töltöttem az egész napot, bár fáradékony voltam, és néha visszafeküdtem de csak kis időkre. 
Ma van a 6. nap, és ezt már az asztali gépemről írom :)

Hiába írják le az orvosok egy csomó helyen hogy meg fog gyógyulni, rendbe fog jönni. Meg kell találni azt a véleményt, ami valamitől különb a többinél és elhiszed tőle, hogy te is rendbe fogsz jönni. Nekem a megértés segített, hogy miért van és mi okozza.
Ha a 3. napon még mindig fáj a fejed vagy ha a 4-5. napon továbbra sem tudsz fent lenni, az még nem gáz. A "meddig tart?"-ra tehát nincs egységes válasz. Az én válaszom: 5 nap. Az orvosok véleménye: 2-3 nap. 2-3 napot lehet olvasni a neten is a témával kapcsolatban. Vagy egy hetet. 
Remélem tudtam segíteni azoknak, akik a lumbálásról, lumbalpunctio utáni fejfájásról, vagy magáról a beavatkozásról keresnek infót.